Kelecoş:
Kıyma ve soğan yağda kavrulduktan sonra “keş ayranı” ile karıştırılır.
Bir müddet ateşte tutulduktan sonra çekilir. Kelecoş, bir kış yemeğidir.
Efelik
Sarması (Evelik Sarması): Geniş yapraklar şeklinde olan efelik otu önce
haşlanır. Bulgur, un, tuz, karabiber karıştırılarak harç yapılır ve bu
harç efeliklere sarılarak pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı
yoğurt ve tereyağı dökülür.
Ayran
Çorbası (Gatıhlı Çorba): Bir kâse yarma, suda haşlanır ve soğutulur.
Üzerine yoğurtla birlikte tereyağı ve kavrulmuş nane dökülür.
Mumbar:
Baharat ve kıyma ile karıştırılmış olan bulgur, ince bağırsağa
doldurulur ve kaynatılır. Haşlama işleminden sonra kızartılır.
Hıngel:Kareler
şeklinde kesilmiş hamurların içine kaynatılmış ve ezilmiş patates
konularak haşlanır. Haşlama işleminden sonra üzerine bolca tereyağı
dökülür. Kesilen hamurlar, boş olarak da pişirilebilir. Boş pişirilen
hamur ya yoğurtlanır ya da üzerine çökelek dökülerek yenir.
Bu
yemeklerin yanı sıra yöreye özgü birçok çörek ve ekmek çeşidi de
vardır: Pağaç, gilik, eşkili, iki yüzlü, karakız katmeri, gagala, gömbe
(kömbe), çökelikli, bişi...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder