Pages

16.11.2012

Gölova İlçesi 2

resim (8)
Baraj gölünü İlçemiz Subaşı köyünden başlayıp Arslanca köyünden devam ederek Kelkit Çayına karışan Çobanlı ırmağı beslemektedir.


Gölovanın iklimi önceki yıllarda karasal iklim hakim iken,mevsim değişmeleri neticesinde Karadeniz iklimi hakim olmaya başlamıştır.Gölova’nın ardıç ağaçlarından oluşan ormanlık alanı ve hayvancılık ve yaylacılık yapılan Gölova yaylası bulunmaktadır.
resim (1)
GÖLOVA İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ


Gölova'nın tarihi MÖ. 2000 yılına kadar uzanmaktadır. İlçemizin kuzeyine düşen Söğütlü Göze mevkiinde Hitit Uygarlığı'ndan kalma bulgulara rastlanmıştır. Bizans ve Trabzon-Rum Devletleri hakimiyeti altında kalan ilçe Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzon-Rum Devletini fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğuna geçmiştir.
resim (28)
Eski adı Ağvanis olan Gölova'dan, Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bahsetmektedir. Cumhuriyet döneminde Suşehri ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken 1972 yılında belde statüsü kazanan Gölova, 09.05. 1990 yılında kabul edilen yasa ile ilçe olmuştur.
Köse dağı sıradağlarından, Kel dağ-Kızıldağ sırasına kadar uzanan 30 km uzunluk ve 15 km genişlikte bir çanak içerisinde yer alan Gölova,Karadeniz,İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinin birbirlerine en çok yaklaştıkları ve bu üç bölgemizin de çeşitli özelliklerini taşıyan bir sahada bulunmaktadır.
resim (14)
Gölova doğuda Refahiye, güneyde İmranlı, batıda Akıncılar, kuzeyde Çamoluk ilçeleri ile komşudur.Ortalama rakımı 1300 m., yüzölçümü 308 km2 olan Gölova Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindedir ve Birinci Derecede Deprem Bölgesidir.Sarıçiçek Yaylalarından (Kızıldağ) doğan Çobanlı Çayı İlçenin en önemli akarsuyu olup, Baraj gölünün de kaynağı ve besleyicisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız