Aman gavahtan gazel endi,
Aman dibine gozel endi.
Aman bir öptüm, bir ısırdım,
Aman dişime nazar endi.
Aman gavahtaki gargalar,
Aman gavah dalın ırgalar.
Aman on beşine değen gız,
Aman fincan göbek ırgalar.
YILDIZELİ İLÇE YEMEKLER
YEMEKLER
Beslenme,
organik bir süreç olmasının yanı sıra aynı zamanda da kültürel bir
olgudur. Farklı toplumların farklı kültürlere sahip oldukları bir
gerçektir. Yemek yeme alışkanlıkları da kültürün bir öğesi olması
nedeniyle çeşitli toplumlara göre farklılıklar gösterir. Bir insanın ne
yediği, coğrafî koşullara bağlı olmakla birlikte onun kültürüne de
bağlıdır.
Ülkemizde
yemek yeme alışkanlıkları tarihsel olarak, bölgesel olarak; hatta köy,
kent gibi yerleşim birimlerine göre de değişiklik gösterir.
Bir
tarım ve hayvancılık ülkesi olan yurdumuzda hemen her çeşit sebze ve
meyve yetişmektedir. Yemek yapmaya elverişli yabanî otlar yönünden de
topraklarımız zengindir.
Hayvancılık,
Türklerin tarih başlangıcından beri dayandıkları en önemli ve belki de
zaman zaman tek ekonomik temel uğraşısı olmuştur. Buğday ise Türk halkı
ekonomisinin ikinci temelini oluşturur.
Türk
mutfağının birinci zenginlik sebebi, yukarıda saydığımız yiyecek ve
içecek hammaddesi kaynaklarımızın bolluğu ve çeşitliliğidir. Günümüzde
Anadolu’da sofra düzenleriyle, pişirme yöntemleriyle, kış için
hazırlanan yiyecekleriyle, araç-gereçleriyle ve yemekleriyle zengin bir
mutfak kültürü yaşamaktadır.
Yıldızeli yöresi de mutfak kültürü açısından zengin bir ilçedir. İlçeye özgü yemeklerden bazıları şunlardır:
Ekmek
Aşı (Ekmâşı): Soğan yağ ile kavrulur, içine kıyma ve bulgurla birlikte
su ilave edilir. Kızartılan ekmek dilimleri yemek içine konulur.
Madımak:
İlkbaharda kırlarda çok görülen yabanî bir ot olan madımak,
toplandıktan sonra çöpleri ayıklanarak yıkanır ve doğranır. Doğranan
madımaklar bulgurla karıştırılır, içerisine biraz kemikli et veya
pastırma konularak pişirilir. Yemek soğuduktan sonra yoğurtlanarak da
yenilebilir.
Su
Böreği (Subürâ): Hamur, küçük küçük kareler şeklinde kesilir ve
kaynatıldıktan sonra süzülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı
dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder