Pages

2.12.2012

İmranlı İlçesi 3

İMRANLI İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFYAMIZ
Sivas ilinin dogusunda yer alan ilçe, Iç Anadolu Bölgesinin en dogu ucunu kaplar. Ilçe merkezi yaklasik olarak 38 derece 8 dakika dogu boylami ile 39 derece 55 dakika kuzey enleminin kesistigi noktada yer alir. Batisinda Zara, kuzeyinde Susehri, güneyinde Divrigi, dogusunda Erzincan iline bagli Refahiye ve Iliç ilçeleriyle çevrilidir. Ilçe merkezinin deniz seviyesinden yükseltisi 1650 m. civarindadir. Genel olarak arazi yapisi çok engebeli, egimli ve yüksek yapidadir. Ilçenin güneyindeki Çengelli Dagi (2650 m.), dogusundaki Kizildag (2950 m.), kuzeyindeki Lülükbaba (2427 m.) daglari en önemli 
yükseltilerdir. Jeolojik yapisini Tersiyer (3. Jeolojik Zaman) olusmus olan gölsel tortullar olusturur. Jibsten (Alci Tasi) olusan araziye yöre halki "Pur" ismini vermektedir. Jibs kimyasal erimenin en hizli oldugu taslardan biri oldugu için (Karstik Arazi) bol miktarda karstik sekil yer almaktadir. Magaralar, dolinler, obruklar, obruk gölleri ve daha çesitli yer sekilleri olusmustur. Ilçenin bulundugu düzlük Kizilirmak'in olusturdugu alüvyon dolgudan meydana gelmistir. 
Arazi genellikle bozkir ve tepelerden olusmaktadir. Tarima elverisli alani 11.447 hektar olup, toplam orman alani 6.563 hektardir. Eskiden ilçenin büyük bölümü ormanlarla kapli iken korunmasi ve bakimi yapilamadigindan bugün orman sahalari yok denecek kadar azalmistir. Iklim sartlarinin agir olmasi ve rakiminin yüksekligi sebebiyle kavak ve sögüt yetirmektedir. Ayrica azda olsa bazi meyve agaci türleri yetismektedir. Toprak verimsiz olup, en fazla arpa, bugday ve yem bitkileri ekimi yapilmaktadir. Kuzey Kelkit olugu boyunca Erzincan'a uzanan Kuzey Anadolu Fayi (Konela) ve bu fayin tali kollarindan Divrigi hattindaki oynamalar yer yer depremlere yol açar. Kizildag'dan dogan ve Türkiye'nin en uzun irmagi olan Kizilirmak ilçenin tam ortasindan geçer. Irmak üzerinde, ilçenin yaklasik 4 km. dogusunda yapimi bitirilmek üzere olan Imranli Baraji bulunmaktadir. Ilçenin güneyinde Acisu deresi bulunmaktadir. Acisu Zara Ilçesi civarinda Kizilirmak'la bulusur. Jibs'li arazide bulunan Acisu, içinde bolca jibs'in ayrismasiyla ortaya çikan CaSO4 (Kalsiyum Sülfat) bilesigi tasir. Bu yüzden sulari acidir. Ilçenin iklimi sert Karasal iklimdir. Kis mevsiminde sicaklik ortalamasi 0 derecenin altindadir. Bundan dolayi Kizilirmak kis mevsiminde donar.
KIZILIRMAK : Kizilirmak ülkemizde dogan ve ülkemizde denize dökülen bir akarsudur. Sivas'in Imranli Ilçesi'nin dogusundaki Kizildag'dan dogar, Sivas, Kayseri, Nevsehir, Kirsehir ve Ankara illerinden geçtikten sonra Iç Anadolu Bölgesi'ni terk eder. Adini, içinde tuz ve jips bulunan, çogunlukla kizil renkli, kumlu-killi topraktan almaktadir.1355 km. ile Türkiye'nin en uzun akarsuyu olan Kizilirmak, Kirsehir'in 17 kilometre güneyinden geçer. Irmagin geçtigi yerlere Kizilirmak Havzasi denir. Ülkemizin Firat Havzasi'ndan sonra en büyük havzasidir. Kirsehir bu havzanin üzerinde olmasina ragmen, ildeki dere ve çaylann fazla olmasi nedeniyle ovalik alan ve sulanabilen alan bakimindan fakirdir. Bitki örtüsü de azdir. Yazin yeterli yagis almayan Kizilirmak, düzensiz bir akisa sahiptir. Kisin kar seklinde olan yagislar nedeniyle önemli bir yükselmeye rastlanamaz. Akarsu üzerinde Hirfanli ve Kesikköprü Barajlan bulunur.

İMRANLI İLÇE SOSYAL YAPI
5-SOSYAL YAPI
İlçe merkezindeki konutların tümü betonarme olup, kıyıda köşede tek tük toprak damlı yerler mevcuttur. Bunlarda zamanla yıkılarak betonarme ve saç yapılmaktadır. Son yıllarda hızlı gelişme ile birlikte modern evler yapılmaya başlanmıştır. Ancak dışarıdan gelen memurlar konut bulmakta güçlük çekmektedir. Toplu ya da sosyal konutlar yapıldığı takdirde bu ihtiyaç giderilmiş olacaktır. Bununla birlikte köylerimizin çoğunda modern evler yapılmaya başlanmıştır.İlçede mevcut eğlence yerleri yoktur. Halkın büyük çoğunluğu zamanını kahvehanelerde geçirmektedir. Bir çok vatandaşın yurtdışında ve İlçe dışında bulunması, İlçe halkının sosyal yaşantısında bazı değişiklikler meydana getirmektedir. Bölgemiz tabii yönden güzelliği, suyu ve havası ile bir dinlenme yeri niteliğindedir.İlçemizde hiç bir sanayi kuruluşu, fabrika ve buna benzer tesis bulunmamaktadır. İlçe halkının büyük çoğunluğu iş bulmak için başka şehirlere ve yurtdışına gitmektedir. Halen yurtdışında çalışan işçi sayımız 4.000 civarındadır. Sosyal aktivite olarak birkaç tiyatro gösterimi yapılmakta, sportif ve diğer etkinlikler sayesinde sosyal yaşantıya canlılık kazandırılmaktadır

İMRANLI İLÇE EKONOMİ
7-EKONOMİK DURUM
İlçemizin yüzölçümü toplam l229 Km2 olup, toplam orman alanı 6563 Hektardır. İlçe yüzölçümünün 1/3’nü çayır ve meralar oluşturmaktadır. İlçenin dağlık ve engebeli oluşu ekim alanlarını daraltmıştır. Arazi durumunu oran olarak belirtmek istersek, ovalık arazi %5’ini, yaylalık arazi %20 sini, dağlık arazi %40’ını, dalgalı arazi ise %35’ini kapsamaktadır. Tarıma elverişli arazi miktarı l1.447 Hektar olup, daha çok buğday, arpa, çayır ve mera bitkilerinin ekimi yapılmaktadır. İlçe merkezinde ve köylerinde bugüne kadar hakim olan ekonomik uğraş tarım, hayvancılık ve arıcılıktır. İlçenin yüksek rakımlı; yazları kısa, kışların uzun olması nedeniyle ekonomik hayatta gelişme pek sağlanmamıştır. Bu nedenle geçim kaynağı olarak hayvancılık tercih edilmiştir. İlçemizde belgeli arıcılık konusunda kurslar düzenlenmiş ve belgeleri verilmiştir. İlçe düzeyinde gözle görülür arıcı grubuna rastlamak mümkündür. İlçemizde bu mesleğe gün geçtikçe ilgi artmaktadır. Bu amaçla 1990 yılı içerisinde bir kooperatif de kurulmuştur ancak faal durumda değildir.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ARILI KOVAN
5956 2070 22.000

Tablo: Hayvan Mevcutları İlçemizin sanayi tesisleri ve bu amaçlı ticarethane bulunmamaktadır. Ancak birkaç kişinin çalıştığı küçük atölyeler vardır. Halkın büyük bir bölümü iş imkânlarının azlığı nedeniyle geçim sıkıntısı çekmekte ve bu yüzden başka illere iş bulmak gayesi ile gitmektedir. İlçe halkının bir an evvel işsizlikten kurtularak uzun vadede üretime yönelmesi için girişim ve müteşebbislerde bulunulması çok yerinde olacaktır.İlçemiz sınırlarından doğan ve ilçe merkezinden geçmekte olan Kızılırmak nehrinden ise sulama amaçlı olarak istifade edilmektedir...

İMRANLI İLÇE EĞİTİM VE KÜLTÜR

-EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
İlçemiz 1948 yılından önce Zara ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken; eğitim, ilçe merkezinde 1 köylerde ise 8 olmak üzere toplam 9 ilkokulda yapılmıştır. Eğitim ve öğretimin bu seviyede düşük olması halkı olumsuz yönde etkilemiş ve bu dönemde kültürel faaliyetler zayıf kalmıştır. İlçe olduktan sonra eğitim ve kültür hizmetleri de buna paralel olarak artmıştır. Halen İlçe merkezinde 5, köylerde ise 4 olmak üzere toplam 8 ilköğretim okulu (bir tanesi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’dur) bulunmaktadır. İlçemizde 1 adet lise vardır. .
Şuanda İlçemiz Karşıyaka mahallesine yapılmakta olan Çok programlı Lise inşaatı Son aşamalarına gelmiş %90’lık bölümü tamamlanmıştır. 2007–2008 Eğitim öğretim yılı sonunda faaliyete başlayacak ve eğitim yeni binada devam edecektir. İlçede herhangi bir yüksek okul bulunmamaktadır. İlçe nüfusuna göre yüksek öğrenim yapanların sayısı %10 dur. Bu itibarla ilçede meslek lisesi ve benzeri okullardan mezunlar arttıkça öğrenim oranı bu nispette yükselecek ve kültür seviyesinde gözle görülür bir artış meydana gelecektir. İlçe merkezinde kurulmuş bulunan halk kütüphanesi eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu güne kadar başta Halk Eğitim bünyesinde açılmış bulunan bir çok kurs ve konferans sayesinde halkın %92 si okur-yazar duruma gelmiştir. Folklor çalışmaları sadece okulların kendi bünyelerinde yapılmaktadır. Çeşitli bayram, kutlama ve anma günlerinde ilçe halkı tarafından folklorumuzdan örnekler sunulmaktadır. Bunun dışında bu amaçla kurulan herhangi bir kuruluş yoktur.
Eğitimde Mevcut Durum
Anasınıfı İlköğretim Lise Toplam
2005/2006 Okul Sayısı 8 1 9
Derslik Sayısı 2 52 9 63
Öğrenci Sayısı 16 963 178 1157
Öğretmen Sayısı 1 55 15 71

İMRANLI İLÇE NÜFUS
NÜFUS YAPISI:
2000 yılı Genel nüfus sayımına göre İlçe nüfusu merkez 7396, Bucak ve Köylerin nüfusu ise 6565 olmak üzere toplam 13961dir. 1997 yılında yapılan genel nüfus sayımında ilçe merkezi 6516, köylerle birlikte genel nüfus ise toplam 13460 iken, 2000 yılı genel nüfus sayımında ise İlçe merkezinin nüfusu 831 artmış olup, köylerin nüfusunda ise 379 adet azılma olmuştur. 1997 ile 2000 yılları arasında 379 kişi köylerden İlçe merkezine göç etmiştir. Yukarıda belirtildiği gibi ilçe merkezinde meydana gelen nüfus çoğalması, genellikle öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan okullardaki öğrenci ailelerinin çocuklarının eğitim ve öğretimlerini devam ettirmek amacıyla İlçe merkezine yerleşmelerindendir. İlçemiz halen idari bölünüş olarak 103 köy 16 mezraya sahiptir. Hali hazırda nüfusu 100’nin üzerinde olan 18 köyümüz kalmıştır. 1997 nüfus sayımında ise bu sayı 22’dir.
İMRANLI İLÇE SAĞLIK
SAĞLIK
İlçemize yeni yapılan 50 Yatak kapasiteli Devlet Hastanesi binasına Sivas İl Sağlık Müdürlüğünün 01.11.2005 tarih ve 7010–1059 sayılı yazısına istinaden, Sağlık Merkezi olarak 17.11.2005 tarihinde Devlet Hastanesi binasına taşınılmış olup, yine Sivas İl Sağlık Müdürlüğünün 22.12.2005 tarih ve 7010–1278 sayılı yazısına istinaden Devlet Hastanesi statüsüne geçmiştir. Hastanemizde 6 Doktor, 5 Hemşire, 5 Ebe, 3 sağlık memuru, 2 tıbbi sekreter, 2 laboratuar teknisyeni, 2 röntgen teknisyeni, 1 çevre sağlık teknisyeni 1 V.H.K.İ. 1 memur, 2 A.T.T. 5 hizmetli, 3 şoför olmak üzere toplam 37 personel ile İmranlı Halkının hizmetindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız